Gün Kurusu Kayısı Fayda ve Kullanım Alanları

Sarı kayısıdan farklı olarak kükürtleme işlemine tabi tutulmadan direkt güneşte kurutulan Gün Kurusu kayısı organik olup, daha fazla tercih edilmektedir.

Bir adet gün kurusu kayısıda ortalama %96 karbonhidrat, %3 protein ve %1 yağ içermektedir. Düşük kalorili olmasının dışında bol miktarda lif içeren kaliteli bir karbonhidrat kaynağıdır.

Faydaları

Gün kurusu kayısı içeriğinde kalsiyum, potasyum, fostor, demir, A ve C vitaminleri ile pek çok hastalıkla mücadele etmede vücuda yardımcı olacak bir meyvedir.

Gün kurusu kayısı içerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olmakta ve kabızlık sorununa iyi gelmektedir. Sabahları 2 adet gün kurusu kayısının bu problemi aşmanızda yardımcı olacaktır.

Yine içerdiği yüksek demir içeriği ile anemi sorunlarına destekleyici bir besin olarak çocukların beslenmesinde kullanılmak üzere önerilmektedir.

Bol miktarda potasyum içermesi kalp kaslarının düzenli çalışmasına yardımcı olabilir.

Tüketim Önerileri

Müsli veya kahvaltılık gevrekler tüketilirken, küçük küçük doğranarak içine eklenmesi ile daha besleyici bir hale gelebilir.

Bol şeker içeren hazır meyve suları yerine, gün kurusu kayısı ile yapılacak hoşafı tüketmek sağlığınız açısından daha iyi bir seçim olacaktır.

Ayrıca diğer kuru meyveler gibi kek ve kurabiyelerinizin içinde de kullanabilirsiniz.

Gün Kurusu Kayısılı ve Cevizli Kek

3 Adet Yumurta

1,5 çay bardağı toz şeker veya pekmez

4 yemek kaşığı oda sıcaklığında terayağı

1 su bardağı süt

2 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

2 çay kaşığı tarçın

10 adet gün kurusu kayısı (küçük küçük doğranacak)

2 su bardağı dövülmüş ceviz

Yumurta ve toz şeker beyazlaşıncaya kadar mikserle çırpılır, tereyağı eklenerek bir süre daha çırpma işlemine devam edilir. Sonrasında un, kabartma tozu ve vanilya havanmasını sağlamak için elektere geçirilerek karışıma eklenir. Ardından süt ilave edilerek karıştırılır. Kek karışımı kalıba dökülerek 25-3* dakika 180 °C fırında pişirilir.

Post a Comment